• Trg Krešimira Čosića 11, 10000 Zagreb
  • Potraži nas:

Women Fitness

30.12.2019

Ovaj je koncept IFBB uveo u ranim 90-ima, počevši od službenog natjecanja 1996. kao odgovor na sve veću potražnju za natjecanjima za žene koje više vole razvijati manje mišićavu, a opet atletsku i estetski ugodnu tjelesnu građu i pokazati svoje fizičko stanje u pokretu. U Women Fitnessu naglasak je stavljen na oblikovan, atletski izgled tijela, ocjenjivan kroz četiri okreta i atletskih sposobnosti, ocijenjenih tijekom vrlo atraktivne i dinamične rutinske fitness forme.

Trenutno postoje dvije kategorije za fitness za žene: do 163 cm i preko 163 cm.

Suci ocjenjuju elemente snage, pokrete fleksibilnosti, visoki tempo, tehničko savršenstvo, eleganciju i gracioznost.

Natjecatelji mogu upotrebljavati male rekvizite povezane s njihovom koreografijom. Kako je to i fizički sport, postoje i dva kruga procjene fizičke pored ove runde umjetničke rutine. U 1. i 3. krugu natjecatelji izvode četiri okreta u bikiniju, tijekom kojih suci ocjenjuju njihove figure, oblik tijela, razinu potkožne masnoće, čvrstoću tijela i tonus mišića, sveukupnu prezentaciju (samopouzdanje, spremnost, koordinacija pokreta ) kao i cjelokupni stil prezentacije.

Eliminacije (ako ima više od 15 sportaša), 1. krug (usporedbe u četiri okreta) i 2. runda (90-sekundi rutina) provode se tijekom polufinala. U finalu, najboljih 6 natjecatelja izvodi svoju pozing rutinu još jednom (3. krug), a zatim četiri okreta (4. krug). Rezultati iz ova dva finalna kruga zbrajaju se da kako bi se odredio konačni plasman natjecatelja.